Το οφτο πέρα και πάνω από έναν τρόπο ψησίματος που μας πάει μακριά πίσω στον χρόνο, έγινε συνώνυμο στους τόπους μας της καλής παρέας και της φιλοξενίας σύμβολο για το σμίξιμο ανάμεσα στους ανθρώπους .
Ανάμεσα στο τοπωνύμια, τις παραδόσεις , τα ήθη και τα έθιμα των τόπων μας μια τεχνική ξεχωρίζει περισσότερο απ τις άλλες γιατί φαίνεται πως έμεινε σχεδόν αναλλοίωτη μέσα σε αιώνες και χιλιετίες.
Από τους Τρωικούς Ήρωες , μέχρι του Αορείτες βοσκούς και τις στερμενιές του χωριού μας , το οφτό κρέας μέσα από παραλλαγές και ιδιαιτερότητες είναι η τεχνοτροπία μαγειρικής που δημιούργησε μια γεύση γεμάτη μνήμη, ιστορία μα πάνω απ όλα κοινωνικό σμιξιμο.
Το όφτο ακόμα και σαν λέξη προερχόμενο απ΄την αρχαιοελληνική όπτηση ,την πολλή υψηλή θερμοκρασία της φωτιάς που ψήνει το κρέας , είναι ένα γαστρονομικό ταξίδι συνώνυμο της παρέας , της φιλοξενίας, του ανοίγματος στη ζωή και την επικοινωνία που σαν κληρονομιά βρήκαν και συνεχίζουν οι τόποι μας.
Οι ξύλινες σούβλες, οι πέτρινες συνήθως κυκλικές στερμενιές με τη μια πέτρα πάνω στην άλλη και το αλάτι είναι τα άψυχα συστατικά τα οποία μονο με την ψυχή του ανθρώπου γίνονται μια συντονισμένη ορχήστρα μέσα απ τους ήχους της φωτιάς και της παρέας . Γιατί το οφτό δύσκολα απευθύνεται σε ένα μόνο άτομο μιας και το καλύτερο ψήσιμο το κάνει η παρέα.
Στα Ανώγεια το κρέας όσο και να υπήρχε πάντα σε αφθονία λόγω των βοσκοτόπων μας , στις δοχές του Ψηλορείτη ήταν και παραμένει πάντα ο εκλεκτός μεζές για τον φίλο, τον ξένο και τον δικό που φιλέυομε στα μιτάτα , τα σπίτια και τα χειμαδιά μας.
Επιμένουμε στο οφτό και όχι στο αντικριστό όπως συνηθίζεται να ονομάζεται στα περισσότερα μέρη της Κρήτης σήμερα καθώς είναι κομμάτι της ιστορίας , της λαογραφίας , της μνήμης μα και της συνέχειας που εμείς οι ίδιοι μάθαμε να έχουμε απ΄τους προγόνους μας σε ένα κάλεσμα διαρκείας από τον ορεινό μας τόπο σε όλο των κόσμο χωρίς διακρίσεις.
Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση του πιάτου, φτιαγμένο με μεράκι από τον κύριο Αλέκο, ακολουθώντας την παλιά, παραδοσιακή συνταγή παρασκευής τυριού. Το τυρί τηγανίζεται μέχρι να γίνει χρυσαφένιο και τραγανό από έξω, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση με την τελειότητα. Κάθε μπουκιά είναι γεμάτη γεύση και άρωμα, αποκαλύπτοντας την αγάπη του κύριου Αλέκου στην τέχνη της τυροκόμησης και τη διάθεση του να μας μεταφέρει στα παλιά χρόνια με κάθε πιάτο. Μια γευστική εμπειρία που θυμίζει τις ρίζες και την αυθεντικότητα της κρητικής κουζίνας.
Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση της Κρήτης με τη μοναδική μας μακαρονάδα με ανθότυρο, βρασμένη σε πλούσιο ζωμό από πρόβατο, που ενσωματώνει όλη την ένταση και την πλούσια γεύση της τοπικής παράδοσης. Η μακαρονάδα σερβίρεται με φρέσκο ανθότυρο, το κρητικό τυρί φτιαγμένο από πρόβειο γάλα, που προσφέρει μια γευστική έκρηξη που ταιριάζει τέλεια με την έντονη γεύση του ζωμού. Κάθε μπουκιά είναι μια γιορτή των τοπικών υλικών και της κρητικής φιλοξενίας, απογειώνοντας την εμπειρία σας με μια αυθεντική γεύση που θυμίζει το νησί και τις παραδόσεις του.